Det blommar av ekologisk hudvård och hudvårdsprodukter

Det kvittrar nu, både i träden och i hjärtat. Är det våren? Ja, det är det. Känns eteriskt i stegen och vackert att leva. Det förstår huden också och reagerar. Den torra, nariga, spruckna känslan går sakta över i något mer vitalt, allt annat lika. För det vet ni säkert: huden reagerar omedelbart på vädret. Den är som ett lackmuspapper i det avseenden. Torr och kall väderlek gör huden torr och kall. Och tvärtom. Vinterväderleken kräver att huden får mer omsorg från hudvårdsprodukter (greenmamma kanske), i mitt fall ekologisk hudvård, men det blir snabbt tröttsamt med allt smörjande och vårdande och återfuktande och kletande, och även om jag älskar allt som har med hudvård att göra, i synnerhet ekologisk hudvård och naturlig hudvård, så kan det bli för mycket av det goda.

Ekologisk hudvård – en kommersiell nisch i blomning

Sen har det väl knappast undgått någon att ekologisk hudvård är en nisch i kommersiell blommning. Senaste jag var på H&M, vilket inte händer så ofta numera, hade jag privlegiet att tjuvlyssna på två tjejer i femtonårs – åldern som diskuterade fördelarna med ekologisk hudvård, samtidigt som de botaniserade bland H&M nya ekologiska hudvårdsserie. Det är fint tycker jag. Att medvetenheten om hudvård och ingredienser sprider sig och att vi kan diskutera vad våra ansiktkrämer, bodylotions och sminkrengöringar innehåller. Däremot har jag alltid sett det som ytterst avgörande att vi kan diskutera ämnet, utan att stoppa in en massa politiserande, nymoralistiska brandfacklor. Det är så meningslöst tycker jag. Jag är inte ute efter att andra ska använda ekologisk hudvård om de inte ser fördelarna med det. Eller nyttan. Det finns inget egenvärde förutom det värde vi kan ge vår hud och allt som därav följer: utseendet, ungdomen, känslan av att vara frisk och fräsch, av tryggheten att veta att den hudvård jag använder är fri från syntetiska kemikalier. Och så vidare.

Naturlig hudvård kontra alternativet

Appropå ekologisk hudvård kontra syntetiskt, ”vanlig” hudvård”. Det var en bloggare som skrev ett mejl till mig för ett tag sen och var upprörd över att jag romantiserade allt som hade med naturlig hudvård att göra. ”Och som både du och jag vet”, skrev hon, ”är de bästa av hudvårdsprodukter en blandning av naturligt och syntetiskt”. Jag svarade att det visste jag inte alls, inte i min värld, och inte enligt mina egna, högst personliga erfarenheter. I DEN världen har det syntetiska och kemiska inte haft några som helst positiva effekter. Och om det där är MIN erfarenhet, är det också min personliga f-cking rättighet att skriva det. Det är ju vad bloggande handlar om. Ett slags subjektiv, djupt personlig förmedling av erfarenheter och åsikter. Ser inte varför det skulle vara annorlunda vad gäller hudvård. Eller ekologisk hudvård.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Hudvårdsprodukter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s